Как да изрежете преди боядисване на стая - Как да нарисувате прав, свеж ръб между стените и тавана

Отсичане на таван е умение, което ще ви спести време и ще подобри финалния резултат на всяка бояджийска работа. Представяме ви някои от най-добрите техники за получаване на отчетлива чиста линия между стените, които боядисвате, и тавана или первазите, както и няколко съвета и трикове, за да сте сигурни, че ще получите възможно най-добрия завършек с най-малко време и усилия. С малко практика ще се справяте като професионалист!

Има редица причини, които водят до отсичане преди боядисване:

  • Когато боядисвате стена, ще използвате валяк. В този случай е невъзможно да се боядисва в ъглите и фугата между стената и тавана.
  • Много по-бързо е маскирането на первазите и тавана, за да се гарантира, че върху тях не попада боя. Това е единственият практически начин да се уверите, че боята остава само на стената, която боядисвате, ако имате много да боядисвате.
  • Ще получите наистина свежа, изчистена линия, където боята от стената свършва – ако е направено правилно

Отсичане на таван - кога да бъде направено?

Трябва да отсечете точно преди да боядисвате. В идеалния случай, ако двама от вас боядисвате, вторият човек трябва да ви последва, така че да се впише в боята за цялата стена, което е много по-лесно за постигане, когато боята не е изсъхнала.

Тъй като отсичането се извършва непосредствено преди да започнете да боядисвате, важно е да сте подготвили стените, готови за боядисване.

На кратко представяме някои от по-важните задачи, които вероятно ще трябва да свършите, преди да отсичате тавани и ъгли:

  • Преместете всички вещи, които могат да ви попречат
  • Положете всички необходими прахови листове, от които се нуждаете
  • Почистете, напълнете и шлайфайте стените, така че да са гладки и готови
  • Маскирайте всяка вещ, която не можете да преместите, за да нанесете боя въхру нея
  • Отстранете всичко, което можете, включително радиатори, осветителни тела и ключове
  • Вземете добра четка за отсичане – тук не си струва да пестите пари
  • Винаги трябва да отсичате, преди да боядисате останалата част от стената, защото ако го направите обратно, по-вероятно е да получите граничен ефект около краищата на стените, където сте застъпили.
Добра идея е да започнете от ъглите или някъде, където няма да се вижда, ако не получите перфектна линия. Трябва да нанасяте с ръба на четката нагоре и надолу по ъгъла, за да остане боя в средата на четката, така че когато дойде време да отсечете вашата права линия между ръба на стената и тавана, да се освободи точно количество боя.