Какъв валяк да избера?

Какъв валяк да избера е въпрос, който много хора си задават. Има много различни видове валяци за боядисване. Къде, как и кога да ги използваме? Как да изберете подходящия валяк за вашата работа?

Валяците са идеални за боядисване на големи площи, особено тавани. Те са бързи и лесни за използване. Има няколко вида валяци, които отговарят на различни задачи, които си поставяме преди да започнете да боядисвате: дунапрен, мохер или овча кожа, предлага се на къси, средни и дълги купчини. Изборът на валяк зависи най-вече от вида на боята, която използвате. Валяците от дунапрен не се препоръчват за нормални латексни бои, тъй като гъбестата им текстура създава въздушни мехурчета във филма за боята, които след това могат да се спукат, оставяйки кратериран ефект на портокалова кора. Ние от Полихром ООД можем да ви предложим всички видове валяци и бои.

Валяк с дълбока купчина

Валяците с по-дълги купчини не налагат непременно използването на повече боя върху гладка повърхност. Колкото по-дълга е купчината, толкова по-изразена става повърхностната текстура. По-къс, по-плътен валяк ще носи повече боя и ще даде по-добър завършек.

 

какъв валяк да избера

Основни техники на боядисване

Портокалова кора

Стена, която е боядисана многократно с валяк, развива повърхностна текстура или „портокалова кора“. Когато повърхност като тази е закърпена и кръпките са шлифовани гладко преди пребоядисване, лепенките трябва да бъдат „стиплирани“, когато са грундирани на място, или ще бъдат доста видими под новото покритие. Стиплирането може да се извърши, като се използва краят на четка с нанасяне или с полусух валяк. Обикновено се изисква повече от едно приложение.

Обратно превъртане

Повторното навиване е техника, при която боядисаната повърхност се пренавива преди изсъхването на първия слой. Алкидните бои имат време (преди боята да изсъхне) от около 30 минути при 70 ° F (20 ° C). Обратното завъртане на алкиди след 30 минути може да доведе до прекомерно „изпъкване“, тъй като във филма не е останало достатъчно количество разтворител, за да се осигури подходящ поток и изравняване. Преобръщането на латексната боя е трудно, тъй като времето за отваряне е много кратко (по-малко от 5 минути), а свойствата на течливост и изравняване са лоши. Разточването в частично изсъхнал латекс може да остави груба повърхностна текстура, която ще бъде видима, когато боята изсъхне. Първият слой, нанесен с безвъздушен спрей, последван незабавно от обратното навиване, е обща професионална техника.