Валяк или четка - какво да избера

За по-големи, по-плоски повърхности валяците могат да спестят много време, но е важно да използвате четка за боядисване, за да заобиколите всички ръбове и ъгли, където валякът не може да стигне, без да на нацапате навсякъде. 

Валяците се предлагат в различни ширини, от около 90 mm широки до 450 mm и всички имат своите приложения. Няма правилна или грешна ширина за дадена работа, но очевидното нещо, което трябва да запомните, е колкото по-голяма е повърхността, толкова по-широка е ролката.

Валяците за боядисване са от две части. Външната обвивка, която нанася боята, се нарича ръкав, а вътрешната рамка. Кожата се натиска върху рамката, което позволява смяна на ролкови втулки за различни приложения.

Какъв тип валяк за боядисване да използвам на каква повърхност?

Боядисващите ролки имат две основни покрития, които са потопени в боята – вълна или естествени влакна и изкуствени влакна. Отново, най-общо казано, колкото по-груба е повърхността на стената, толкова по-дълга трябва да е козината на валяка.

Ролка от мохер се използва за покриване на текстурирана стена или артексиран таван, докато гладък дунапренен валяк се използва за боядисване на емулсия върху хубава гладка, измазана стена. Дължината на козината на валяк се нарича купчина.

По-евтините валяци за боядисване имат картонени тръби, върху които е залепена козината. Този картон може да се намокри и да се разпадне, позволявайки на четините и пяната да се разхлабят. Предпочитат се пластмасови сърцевини или вложки.

Ролките от синтетични влакна са идеални за бои на маслена основа, като гланц за боядисване на врати. Колкото по-стегната е купчината, толкова по-гладко е покритието, но бъдете готови да изхвърлите по-гладките ролки, тъй като те са кошмар за почистване и повторна употреба.

Агнешката вълна, използвана върху ролка, е идеална за емулсии. Те държат повече боя, отколкото синтетични ръкави и не пръскат толкова много.

Най-добрият избор е ролка от Mohair. Това е идеално за повечето повърхности, когато се използва с различна дължина, и дори може да се използва с лак. Мохерът се използва най-често с гланцови бои и е идеален за радиаторни бои на маслена основа.

лого Ролекс
Дългокосмести рокли от мохер: Идеални за текстурирани стени и артекс тавани По-къси космести ролки от мохер: Идеални за повечето повърхности и повечето типове бои, но внимателно избирайте дължината на ролката си, за да отговаря на повърхността, която покривате Ролки от дунапрен: Идеални за боядисване на емулсия върху гладки измазани стени Ролки от синтетични влакна: Идеални за бои на маслена основа като гланц и за боядисване на плоски повърхности, като например врата Ролка от агнешка вълна: Страхотен за използване с бои на основата на емулсия